FACING

GÄLLIVARE MAGASIN

Magasin #03

FÖR EN VARMARE KÄNSLA MELLAN HUSEN

Nigisti Tekle

Nigisti Tekle har ett spännande jobb, hon är en av de första Gällivareborna som nyanlända personer kommer i kontakt med, när de flyttar till kommunen. Hon delar med sig av kunskap och viktig information, för att skapa bra förutsättningar för ett liv i Gällivare. Klicka på bilden för att läsa reportaget!

Emma Wallin

Emma Wallin känner sig inte hemma i stan och dess villaområden. Efter flytten från Uppsala har hon konsekvent valt Gällivares landsbygd - framför småstadslivet - trots ifrågasättanden och välmenande råd om att ställa sig i lägenhetskön. Nu har Emma slagit ner bopålarna i en gammal timring i byn Moskojärvi, fyra mil norr om Gällivare. Klicka på bilden för att läsa mer om Emma, urbana normer och livet i byn.

Maj Aspebo

Skogen är vårt andra livsrum, en plats för återhämtning, aktiviteter och där vi även kan fylla på vårt skafferi. Det går sällan en dag utan att Maj Aspebo ger sig ut i skogen, något som hon vet att hon inte kan ta för givet. Idag är hoten mot våra skogar och den biologiska mångfalden många, och Maj har valt att tillägna en stor del av sitt liv till att skydda den. 

Klicka på bilden för att läsa mer!

Vad kan vi lära oss av Björnstad?
KRÖNIKA AV JULIA PALO

Visst är det fint att äntligen få se sin hemort skildras i en påkostad tv-serie, med en erkänd regissör, kända skådespelare och vackra, krispiga bilder som ramar in den miljö som är vår gemensamma vardag. Tänk att äntligen få känna igen sig. Något som inte känns lika roligt att känna igen sig i, är den unkna jargong som serien skildrar, en jargong som till stor del bygger på att sexualisera kvinnor, hetsa varandra till att dricka mer alkohol och trycka ner den som inte klarar av att leva upp till idealitet. Klicka på bilden för att läsa krönikan.

Foto: Filmlance

Johan Airijoki

Riksturnéer, musiksamarbeten och ett skivsläpp på gång. Malmbergssonen Johan Airijoki har tillsammans med Malmfältens Rockklubb tagit Sverige med storm, och förväntningarna är höga på det nya albumet. Vi träffades en fredag i september för att prata om att Gällivares kulturscen gjort sig känd i hela landet, vilka möjligheter han haft att utvecklas inom musiken, men även vad som krävs för att den yngre generationen ska kunna ta efter. Klicka på bilden för att läsa mer!

Språkångest
KRÖNIKA AV JOY ÖJEMALM

''Drafting materials and conducting trainings, doing presentations, creating exhaustive analytical reports were nearly second nature to me. Heck, I even used to host for events once in a while. I might be one of those that likes to talk in front crowds and wouldn't bat an eyelash if asked to present spontaneously. Until I moved to Sweden.''

Joy Öjemalm har skrivit en krönika om den ångest som kan uppstå när en försöker lära sig ett nytt språk. Texten är skriven på engelska, men finns även översatt till svenska. Klicka på bilden för att läsa mer!

Maja står utanför Kunskapshuset. Hon har en gul tröja på sig och skrattar mot kameran
Maja Kuoljok

En efterlängtad dag är äntligen här. Skolstarten 2020 innebär inte bara ett nytt läsår för elever och lärare, utan även en helt ny skola. En av dem som börjar ett nytt läsår på Kunskapshuset är Maja Kuoljok, som dagen till ära är nyklippt och väldigt taggad på årets skolstart. Läs mer om hennes terminstart genom att klicka på bilden!

Baqer Hasan

Konstnären Baqer Hasan har startat en konströrelse i Gällivare, för att ge något tillbaka till samhället han har kommit att älska. Med Gällivare Art Center vill han ge Gällivareborna chansen att uppleva andra slags kickar än de idrott, eller i värsta fall droger, kan ge.  Han menar att det ska vara lika enkelt att besöka ett konstgalleri, som att gå på gymmet. Klicka på bilden för att läsa mer!

20200821_150303-2.jpg
Strandcafét

Strandcafét på Hembygdsområdet i Gällivare får hjärtat att slå lite hårdare för många av ortsborna.  Förra sommaren var caféet stängt, men strax slår portarna upp igen, och nu med strävan att vara ett inkluderande café där alla ska kunna hitta något gott! Klicka på bilden för att läsa intervjun med Tina Korkeamaa och Amy Riess.

DSCF0517-2_edited.jpg
henrik2.jpg
Henrik Ölvebo

I mars upptäcktes det första fallet av covid-19 i kommunen och sedan dess har pandemin fått en stor inverkan på våra liv. Vi gjorde en videointervju med kommunalråd Henrik Ölvebo för att prata mer om hur pandemin drabbat Gällivare, på vilket sätt vi påverkats men också vad det kan föra med sig för positiva effekter i slutändan.

Kullekören

Kullekören är damkören som skapar minnesvärda musikupplevelser för Gällivareborna. Jag har träffat några av medlemmarna för att höra om vad det är som gör Kullekören så speciell och vikten av att se det man faktiskt har omkring sig. Klicka på bilden för att läsa reportaget!

Kullekören

1/1
Hej Främling!

En gång i veckan möts medlemmarna i Hej Främling! och Inlöparna utanför badhusets entré för att tillsammans springa eller promenera en runda. Klicka på bilden för att läsa mer om vikten av att hitta en mötesplats.

Repisvaara

I Gällivare kommun flyttas stora delar av Malmberget till bostadsområdet Repisvaara. Evelina Boström och Daniel Oldhammer har köpt en sekelskiftesvilla som har flyttats från Malmberget till det nya bostadsområdet. Klicka på bilden för att läsa mer om deras projekt.

1/1

1/1
Cora Karlsson

Mikrogrönt, krasse eller superfood? Strax innan jul genomförde Face of Gällivare en längre intervju med Cora Karlsson. Klicka på bilden för att läsa mer om hennes uppväxt, Renodlat och hur Gällivare ska bli ett hållbart samhälle.

Foto: Jana Giterman

Facing Gällivare Magasin är ett mycket uppskattat och uppmärksammat initiativ som utgivits 2014 och 2016. Detta är tredje utgåvan av magasinet och skillnaden mot föregående nummer är att magasinet publiceras i löpande form, exklusivt på denna sida. Här kommer du att få möta människor från Gällivare kommun och ta del av deras vardagsliv, värderingar och drivkrafter.

Är du intresserad av att medverka i en intervju, eller kanske skriva en egen text? Hör av dig till oss! faceofgallivare@gallivarenaringsliv.se

  • Facebook
  • Instagram